hallof.se

Orientering är en sport många av oss först fick testa på under skoltiden då vi under idrotten fick en karta och en kompass för att irra runt i skogarna tills vi hittade kontrollerna som krävdes. Fast det var inte alltid som man följde reglerna. Det var inte helt ovanligt att man använde en nål, ett hårspänne eller örhängen för att stämpla hål för de kontroller man inte orkade springa och leta efter.

Men om vi lämnar grundskolan så är orientering ett stort intresse och en sport som kan utövas av både vuxna och barn i alla åldrar. Orientering går ut på att man ska ta de utsatta kontrollerna på kortast tid. Orientering har funnits och utövats i Norge och Sverige sedan 1800-talet och miljön för sporten kan variera. Det vanligaste är att orientering sker i och kring skogen men det finns även stadsorientering. Den vanligaste typen av orientering sker ute i naturen och på dagtid. Men det finns även orientering som sker på kvällarna och ibland på nätterna. Då kallas det passande nog för nattorientering. Då används reflexer som är röd-vit-blåa vid kontrollerna. När man orienterar på dagarna är kontrollerna uppmärkta med orange-vita skärmar.

Andra typer av orientering är inomhusorientering, fjällorientering och den typ av orientering som är kombinerad med andra sporter. Till exempel skidorientering, bilorientering, mountainbikeorientering eller orienteringsskytte.

Det som gör att orientering skiljer sig från andra sporter är att de som tävlar är av alla kön. I de flesta andra sporter brukar könen vara uppdelade. Men i orientering får alla vara med. I vissa klasser är könen uppdelade men om du håller på med orientering på hobbynivå brukar det vara blandade kön. En annan sak som kan delas upp är åldersgrupper. Eftersom terrängen för orientering kan vara svår att ta sig fram i för de som har någon typ av rörelsehinder finns det precisionsorientering där kontrollerna ligger längs stigar och vägar som är lättare att ta sig fram på. Och för de som tycker om att orientera men inte att springa och stressa finns punktorientering. Punktorientering är bra att börja med för de som är nya på orientering och vill känna på hur sporten känns.

Orientering härstammar från Norden och är mest populärt att utöva här. Men sporten har även spridit sig vidare till Schweiz.

Orienteringens etymologi

Ordet orientering har sina rötter från latinet och ordet oriens som betyder uppgående, vilket syftade på att solen går upp i öst. Väderstrecket öst har stor betydelse inom kristendomen eftersom det sägs att Kristi återkomst kommer ske i öster. Man sa också att landet Jerusalem låg i österlandet som kunde kallas för Orienten. Att orientera betydde att man sökte efter öster och därefter kunde avgöra var de andra väderstrecken ligger.