hallof.se

Precis som med alla andra sporter så kräver även orientering en särskild utrustning och i den här delen går vi igenom de hjälpmedel som finns för att orienteringen ska fungera.

Karta

Som du förstått vid det här laget så är kartan en signifikant del av orienteringen. Du behöver en karta när du ska orientera för att du ska förstå terrängen kontrollerna befinner sig i och räkna ut var de är. Vanligtvis behövs bara en karta för att du ska förstå orienteringsbanan och den delas ut inför ett pass eller en tävling. Kartorna kan skilja sig beroende på vilken klass man tävlar i. Ju lägre klass desto mer detaljerad karta.

Kompassen

Om man är riktigt rutinerad kan man klara att orientera sig i terrängen utan någon kompass, med hjälp av solen eller stjärnorna. Men för de allra flesta är kompassen ett bra och nödvändigt hjälpmedel när man ska orientera. Precis som kartan så delas den ut i samband med starten av en tävling eller ett träningspass.

Stämpling

Tillsammans med din karta och din kompass får du även med dig ett stämplingskort. De använder du för att stämpla när du har hittat kontrollerna. Numera kan stämplingssystemet vara elektroniskt, vilket innebär att man på tävlingar har med en löparbricka som är elektronisk. När de tävlande når fram till kontrollen stämplar man i den elektroniska enheten.

Pannlampor och gps-klockor

Ett annat hjälpmedel som särskilt underlättar under nattorienteringen är pannlampan som lyser upp den annars mörka terrängen. En del orienterare använder sig av GPS-klockor för att kunna se var de sprungit under tävlingens gång, för att sedan analysera det.