hallof.se

En annan viktig del för att orienteringen ska bli så lyckad som möjligt är att klä sig rätt. I den här delen får du tips på vilka kläder du kan ha när du ska orientera.

Skor

Att ha rätt sorts skor är alltid viktigt. När du ska orientera är det bra om du har skor som är sköna att springa i på varierande terränger. Dessutom är det bra om de är vattentåliga och har ett stadigt grepp.

Oömma och praktiska kläder

När det kommer till dina kläder finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på när du ska orientera. Eftersom orientering sker i en varierande terräng är det bra om de kläder du bär är oömma, alltså att de ska tåla när du navigerar dig i skogen och slår i buskar och träd. Kläderna du bär ska vara lätta att röra sig i och de ska vara praktiska. Välj till exempel byxor som har fickor där du kan lägga ner din karta och kompass när du springer mellan kontrollerna. Om du ser på väderleksrapporten att det ska regna är det bra att ha en regnjacka. Tänk också på att ta med ombyte så du kan byta om från dina blöta och smutsiga kläder när du orienterat färdigt.