hallof.se

Orientering är en sport som har sina rötter här i Sverige. Det var i slutet på 1800-talet som sporten hade sina första officiella tävlingar. Den allra första tävlingen i orientering skedde i maj år 1893 i samband med att Stockholmsgarnisonen hade sina årliga idrottstävlingar. Men då var tävlingen endast öppen för, som namnet redan har skvallrat om, militärer.

Ett par år senare, år 1897, skedde den första officiella orienteringstävlingen. Då fick även ”vanliga” människor delta i tävlingen. Tävlingen tog plats i den norska orten Nordmarka som ligger norr om Norges huvudstad Oslo. De som arrangerade den tävlingen var den norska idrottsföreningen Tjaelve.

Det skulle dröja ytterligare ett par år tills att en tävling i orientering skulle hållas i Sverige igen. År 1901 arrangerades det en orienteringstävling i Sverige. Detta skedde i Sundbybergsområdet den 17 mars och orienteringsbanan täckte då omkring 14 kilometer.

18 år senare, alltså år 1919, arrangerades den första förbundsorienteringen och det var nu orienteringen fick den form vi känner igen idag. Men som alla andra sporter skulle det dröja tills sporten blev tillåten även för kvinnor. År 1925 blev kvinnor tillåtna att tävla och delta i orientering.

År 1935 arrangerades det första svenska mästerskapet för orientering. Tävlingen hade omkring 200 deltagare.

År 1938 bildades det svenska orienteringsförbundet. Innan dess hade orienteringen gått under allmän sport. Nu blev alltså orienteringen en egen gren inom sporten.

Tiomila är en orienteringstävling som grundades år 1945 och arrangerades av Stockholms tidning och Aftonbladet. Tiomila är än idag en klassisk tävling inom orientering. Ett annat exempel på en klassisk orienteringstävling är O-ringen som först kallades för 5-dagars eftersom tävlingen sträckte sig över fem dagar. Tävlingen arrangeras årligen i olika städer.

Det var först på 1960-talet som orienteringen började spridas vidare till våra grannländer och det bildades internationella orienteringsförbund. År 1966 arrangerades det allra första världsmästerskapet i orientering i orten Fiskars i Finland. Fram till år 2003 arrangerades VM i orientering vartannat år. I Sverige har det hittills arrangerats tre stycken VM och vi har genom åren fått en hel del medaljer.

År 1980 arrangerades den första handikapporienteringen. År 1995 börjar man använda sig av elektronisk stämpling. År 2001 är en annan milstolpe inom orienteringen eftersom det var första gången man visade orientering på en storbildsskärm.