hallof.se

Att på olika sätt spendera tid i naturen generellt och i skogen specifikt påverkar vår hälsa på många positiva sätt. Är du redan en inbiten friluftsälskare finns mängder av fantastiska aktiviteter att kombinera ute i naturen, och är du stadsbo som gärna vill komma ut i skog och mark lite mer finns många härliga och inspirerande sätt att börja.

Låt orientering bli ditt nästa steg

Oavsett om du är naturfantast eller nybörjare ute bland träd, stenar och fåglar lönar det sig alltid att ha bra kläder för dina skogsvistelser. Det behöver inte vara så avancerat eller dyrt, men det blir både bekvämare och mer avslappnat om du har något annat på dig än dina vardagskläder och ett par nätta skor. Bra byxor, skor och tröja eller jacka är exempel på fritidskläder anpassade för naturupplevelser som kommer få dig att känna att du kan röra dig både högt och lågt och att kläderna håller. Är du van i naturen och vill ta ditt intresse ett steg längre är ett gott råd att börja orientera. Det ger dig en ny upplevelse av skogen och du kommer upptäcka oändligt mycket mer genom att lära dig förstå den genom kartor och kompasser. Då du dessutom ofta springer när du orienterar jobbar du upp konditionen, vilket är något av det viktigaste vi kan göra för vår långsiktiga hälsa. Hjärtat får jobba och blir starkare och lungorna ökar sin kapacitet. De två bitarna har enormt god påverkan på resten av kroppen.

Friluftsliv för nybörjaren

För dig som är nybörjare i skogen och kanske mest längtar efter att få mer frisk luft och en stunds avkoppling finns också mycket att vinna på att börja orientera. Är du inte redo att ge dig hän helt och hållet kan det vara otroligt spännande att ändå skaffa dig karta och kompass (vilket också är bra för säkerheten) och lära dig läsa dem i din egen takt. Gå promenader i skogen, slå dig ner på en sten och ta fram kartan, lär dig förstå den och lär dig kompassen utan någon tidspress. Är du rätt klädd kan du spendera så lång tid du vill i naturen, och kombinerar du din vistelse med att lära dig kartläsning och orientering får du både avkoppling och hjärngympa samtidigt. Frågan är om det kan bli bättre än så?