hallof.se

Grunderna i orienteringGrunderna i orientering

Utrustning för orienteringUtrustning för orientering

En introduktion till orientering

Orientering är en sport många av oss först fick testa på under skoltiden då vi under idrotten fick en karta och en kompass för att irra runt i skogarna tills vi hittade kontrollerna som krävdes. Fast det var inte alltid som man följde reglerna. Det var inte helt ovanligt att man använde en nål, ett hårspänne eller örhängen för att stämpla hål för de kontroller man inte orkade springa och leta efter.

Men om vi lämnar grundskolan så är orientering ett stort intresse och en sport som kan utövas av både vuxna och barn i alla åldrar. Orientering går ut på att man ska ta de utsatta kontrollerna på kortast tid. Orientering har funnits och utövats i Norge och Sverige sedan 1800-talet och miljön för sporten kan variera. Det vanligaste är att orientering sker i och kring skogen men det finns även stadsorientering. Den vanligaste typen av orientering sker ute i naturen och på dagtid. Men det finns även orientering som sker på kvällarna och ibland på nätterna. Då kallas det passande nog för nattorientering. Då används reflexer som är röd-vit-blåa vid kontrollerna. När man orienterar på dagarna är kontrollerna uppmärkta med orange-vita skärmar.

Andra typer av orientering är inomhusorientering, fjällorientering och den typ av orientering som är kombinerad med andra sporter. Till exempel skidorientering, bilorientering, mountainbikeorientering eller orienteringsskytte.

Det som gör att orientering skiljer sig från andra sporter är att de som tävlar är av alla kön. I de flesta andra sporter brukar könen vara uppdelade. Men i orientering får alla vara med. I vissa klasser är könen uppdelade men om du håller på med orientering på hobbynivå brukar det vara blandade kön. En annan sak som kan delas upp är åldersgrupper. Eftersom terrängen för orientering kan vara svår att ta sig fram i för de som har någon typ av rörelsehinder finns det precisionsorientering där kontrollerna ligger längs stigar och vägar som är lättare att ta sig fram på. Och för de som tycker om att orientera men inte att springa och stressa finns punktorientering. Punktorientering är bra att börja med för de som är nya på orientering och vill känna på hur sporten känns.

Orientering härstammar från Norden och är mest populärt att utöva här. Men sporten har även spridit sig vidare till Schweiz.

Orienteringens etymologi

Ordet orientering har sina rötter från latinet och ordet oriens som betyder uppgående, vilket syftade på att solen går upp i öst. Väderstrecket öst har stor betydelse inom kristendomen eftersom det sägs att Kristi återkomst kommer ske i öster. Man sa också att landet Jerusalem låg i österlandet som kunde kallas för Orienten. Att orientera betydde att man sökte efter öster och därefter kunde avgöra var de andra väderstrecken ligger.

Orienteringens historia

Orientering är en sport som har sina rötter här i Sverige. Det var i slutet på 1800-talet som sporten hade sina första officiella tävlingar. Den allra första tävlingen i orientering skedde i maj år 1893 i samband med att Stockholmsgarnisonen hade sina årliga idrottstävlingar. Men då var tävlingen endast öppen för, som namnet redan har skvallrat om, militärer.

Ett par år senare, år 1897, skedde den första officiella orienteringstävlingen. Då fick även ”vanliga” människor delta i tävlingen. Tävlingen tog plats i den norska orten Nordmarka som ligger norr om Norges huvudstad Oslo. De som arrangerade den tävlingen var den norska idrottsföreningen Tjaelve.

Det skulle dröja ytterligare ett par år tills att en tävling i orientering skulle hållas i Sverige igen. År 1901 arrangerades det en orienteringstävling i Sverige. Detta skedde i Sundbybergsområdet den 17 mars och orienteringsbanan täckte då omkring 14 kilometer.

18 år senare, alltså år 1919, arrangerades den första förbundsorienteringen och det var nu orienteringen fick den form vi känner igen idag. Men som alla andra sporter skulle det dröja tills sporten blev tillåten även för kvinnor. År 1925 blev kvinnor tillåtna att tävla och delta i orientering.

År 1935 arrangerades det första svenska mästerskapet för orientering. Tävlingen hade omkring 200 deltagare.

År 1938 bildades det svenska orienteringsförbundet. Innan dess hade orienteringen gått under allmän sport. Nu blev alltså orienteringen en egen gren inom sporten.

Tiomila är en orienteringstävling som grundades år 1945 och arrangerades av Stockholms tidning och Aftonbladet. Tiomila är än idag en klassisk tävling inom orientering. Ett annat exempel på en klassisk orienteringstävling är O-ringen som först kallades för 5-dagars eftersom tävlingen sträckte sig över fem dagar. Tävlingen arrangeras årligen i olika städer.

Det var först på 1960-talet som orienteringen började spridas vidare till våra grannländer och det bildades internationella orienteringsförbund. År 1966 arrangerades det allra första världsmästerskapet i orientering i orten Fiskars i Finland. Fram till år 2003 arrangerades VM i orientering vartannat år. I Sverige har det hittills arrangerats tre stycken VM och vi har genom åren fått en hel del medaljer.

År 1980 arrangerades den första handikapporienteringen. År 1995 börjar man använda sig av elektronisk stämpling. År 2001 är en annan milstolpe inom orienteringen eftersom det var första gången man visade orientering på en storbildsskärm.

Tävla i orientering

Att tävla i orientering är något det numera finns stora möjligheter till att göra. Oavsett om du är kvinna, man, har någon form av funktionsvariation eller hur gammal du än är så kan du tävla i orientering. Dessutom finns det flera olika sätt att tävla på. Sporten är numera tillgänglig för alla som vill eftersom den har ökat i popularitet och därmed också efterfrågan.

Tävlingar i orientering kan ske under flera dagar, vilket är bra att ha med sig om du överväger att börja tävla i orientering. Det är inte som en fotbollsmatch som tar slut efter några timmar. Orientering kräver tålamod och en stark vilja för att vinna.

Att tävla i orientering är till stora delar likt vad man gjorde i skolan. Enda skillnaden är att på stora orienteringstävlingar kan det användas en något mer avancerad teknik med en sorts elektronisk fluga, vilket möjliggör att domarna kan se var de tävlande befinner sig. Det är också ett sätt att kontrollera att de tävlande har tagit de kontroller som ligger längs banan på ett korrekt sätt. Det går alltså inte att kopiera kontroller med hjälp av en nål i stora orienteringstävlingar.

Andra sätt man kan tävla på i orientering är i skidorientering och mountainbikeorientering. Så om du saknar att orientera på vintern kan du börja göra samma sak fast på skidor.

Tack vare att orienteringen har blivit en populär sport är det något många vill följa i medier. Med digitaliseringen är det numera möjligt att följa orienteringstävlingar på nätet och ibland se dem på tv.

Några exempel på svenska tävlingar inom orientering är O-ringen, Tiomila och Swedish league. Sedan går det också att tävla i SM, EM och VM.

Så gör du för att orientera

Om du är helt ny på orientering eller behöver färska upp ditt minne om hur orientering går till så är den här delen för dig. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan gå till väga när du orienterar.

Banan

En orienteringsbana sträcker sig över en viss utvald yta. Ibland finns det flera banor att välja bland. Om du är helt ny är det bra att välja en kortare bana för att du ska få känna på hur sporten känns. Längs banorna ligger det kontroller som är uppmärkta med en orange-vit skärm. Banorna kan sträcka sig över olika terränger, det vanligaste är att banan ligger i en skog.

Kontroller

Orientering går ut på att ta alla banans kontroller under så kort tid som möjligt. Kontrollerna kan sitta på olika ställen, till exempel på ett träd eller vid en sten. Kontrollerna har en stämpel som du stämplar i ditt stämplingskort.

Hitta rätt

För att hitta till kontrollerna får du med dig en karta och en kompass. Orientering är alltså en sorts problemlösning, kartläsning och löpning i ett. När du har tagit alla kontroller springer du tillbaka.

Knep för att lyckas med orienteringen

Orientering är ett bra sätt att ta sig ut i naturen och få motion samtidigt. I den här delen går vi in lite mer på djupet hur du ska tänka för att lyckas med din orientering.

Kartan

Det bästa du kan göra innan du springer iväg och har fått din karta är att studera kartan. Förstå terrängen där kontrollerna ligger. Kolla om det ligger stenar, hus eller hur stigarna förgrenar sig i närheten av kontrollerna. När du förstår kartan är det enklare att hitta rätt och du sparar tid om du redan innan planerar den väg du ska ta.

Ta hjälp av kompassen

Du får med dig en kompass när du ska orientera. Den finns med för att det är ett bra hjälpmedel. Tillsammans med kartan kan du med din kompass se vart du ska. Se till att vrida både kartan och kompassen rätt så har du en tydlig bild om vart du ska.

Kläder efter väder

Det må vara ett uttjatat uttryck men det är också ett uttryck som stämmer. Om du inte har rätt kläder när du ska orientera finns risken att du blir blöt, lerig eller har svårt att röra dig. Bär funktionella kläder.

Hjälpmedel för orientering

Precis som med alla andra sporter så kräver även orientering en särskild utrustning och i den här delen går vi igenom de hjälpmedel som finns för att orienteringen ska fungera.

Karta

Som du förstått vid det här laget så är kartan en signifikant del av orienteringen. Du behöver en karta när du ska orientera för att du ska förstå terrängen kontrollerna befinner sig i och räkna ut var de är. Vanligtvis behövs bara en karta för att du ska förstå orienteringsbanan och den delas ut inför ett pass eller en tävling. Kartorna kan skilja sig beroende på vilken klass man tävlar i. Ju lägre klass desto mer detaljerad karta.

Kompassen

Om man är riktigt rutinerad kan man klara att orientera sig i terrängen utan någon kompass, med hjälp av solen eller stjärnorna. Men för de allra flesta är kompassen ett bra och nödvändigt hjälpmedel när man ska orientera. Precis som kartan så delas den ut i samband med starten av en tävling eller ett träningspass.

Stämpling

Tillsammans med din karta och din kompass får du även med dig ett stämplingskort. De använder du för att stämpla när du har hittat kontrollerna. Numera kan stämplingssystemet vara elektroniskt, vilket innebär att man på tävlingar har med en löparbricka som är elektronisk. När de tävlande når fram till kontrollen stämplar man i den elektroniska enheten.

Pannlampor och gps-klockor

Ett annat hjälpmedel som särskilt underlättar under nattorienteringen är pannlampan som lyser upp den annars mörka terrängen. En del orienterare använder sig av GPS-klockor för att kunna se var de sprungit under tävlingens gång, för att sedan analysera det.

Kläder till orientering

En annan viktig del för att orienteringen ska bli så lyckad som möjligt är att klä sig rätt. I den här delen får du tips på vilka kläder du kan ha när du ska orientera.

Skor

Att ha rätt sorts skor är alltid viktigt. När du ska orientera är det bra om du har skor som är sköna att springa i på varierande terränger. Dessutom är det bra om de är vattentåliga och har ett stadigt grepp.

Oömma och praktiska kläder

När det kommer till dina kläder finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på när du ska orientera. Eftersom orientering sker i en varierande terräng är det bra om de kläder du bär är oömma, alltså att de ska tåla när du navigerar dig i skogen och slår i buskar och träd. Kläderna du bär ska vara lätta att röra sig i och de ska vara praktiska. Välj till exempel byxor som har fickor där du kan lägga ner din karta och kompass när du springer mellan kontrollerna. Om du ser på väderleksrapporten att det ska regna är det bra att ha en regnjacka. Tänk också på att ta med ombyte så du kan byta om från dina blöta och smutsiga kläder när du orienterat färdigt.

Om du har frågor om orientering går det bra att använda formuläret.

Allt du vill veta om orienteringAllt du vill veta om orientering