hallof.se

Orientering är en sport som startade i Skandinavien och går ut på att man springer i skogen, antingen i terräng eller på stigar, och letar efter speciella märken med hjälp av karta och kompass. De flesta känner till orientering från skolan eftersom det är ett vanligt skolämne. Orientering tränar ju förmågan att läsa karta och kompass såväl som förmågan att arbeta i team, då orientering ju oftast utförs i grupp. Få känner dock till att orientering, i likhet med många andra sporter, är ganska så dyrt och ett sätt att få ihop kostnaden kan vara att sälja guld för att få råd med den nödvändiga utrustningen.

Vad behöver man för att orientera?

Det finns en hel del dolda kostnader för att orientera. Det är något som många som inte orienterat sedan skoltiden inte har en aning om då orientering ofta marknadsförts som en sport för alla, som både ger frisk luft och gemenskap. En sådan kostnad är kostnaden för den nödvändiga utrustningen såsom heltäckande kläder som är anpassade för skogen, pannlampa, kompass och sportident-pinne. Karta tillhandahålls av orienteringsklubben eller tävlingsarrangören. Många orienteringsklubbar brukar ha loppis där de säljer begagnad utrustning till ett billigare pris i butik. Det finns inget exakt svar på vad orientering kostar eftersom varje klubb har sina egna entréavgifter, men priserna för orienteringsutrustning kan ligga runt 2500 kronor beroende på storlek. Dessutom tar orienteringsklubbarna en avgift för medlemskap där man måste betala för att få vara med på träningar. Hur högt medlemskapet är varierar mellan de olika orienteringsklubbarna.

Tävlar man i orientering tillkommer det även kostnader där. Man måste exempelvis betala startavgift för alla orienteringstävlingar, och vid vissa evenemang kan det vara en tävling om dagen i flera dagar. Man måste även stå för logi själv om inte ens orienteringsklubb betalar det. O-ringen, en av Sveriges största orienteringstävlingar, tar 500 kronor per vuxen tävlande, något som fått orienteringsentusiaster att höja på ögonbrynen då orientering brukar profilera sig som en sport som alla kan delta i.

Att sälja guld du inte använder är ett enkelt sätt att finansiera din egen eller dina barns orienteringshobby. För att sälja guld beställer man ett diamantbrev och följer instruktionerna. Pengarna kommer att sättas in på kontot inom 24 timmar och du eller dina barn kan få utöva en rolig sport som ger frisk luft och gemenskap.