hallof.se

Orientering är en utomhussport i skogen där man med hjälp av karta och kompass, ska hitta utplacerade stationer i ett stort skogsområde. I Sverige är orientering populärt och vi har cirka 560 föreningar inom orientering.

Orientering för nybörjare

Alla kan ägna sig åt orientering, både barn, vuxna och ungdomar. Är man nybörjare och vill lära sig hur orientering fungerar, finns det många bra tips på vägen. En viktigt faktor när man ska orientera, är att man ska klä sig rätt och ha riktigt bra och bekväma terrängskor. Det är bra om man skaffar sig sportkläder anpassade för friluftsliv. Då ska man besöka https://www.gorillasports.se som har ett av Sveriges största utbud av sportkläder och utrustning! Man ska även se till att ha rätt hjälpmedel vid orientering som till exempel GPS-klocka, kompass och karta. Något som inte alla kanske tänker på, är även att ha en pannlampa. Orientering kan ske både nattetid eller dagtid. Ett bra tips, är att vika gärna kartan så att bara den delen vart man är syns, samt håll gärna nästa station synlig på kartan. Flytta sedan tummen vartefter vid varje station. På så sätt blir det inte rörigt genom att se hela kartan och det blir lättare att hitta. Något som är bra för nybörjaren att veta, är att all stämpling idag vid varje station är elektronisk med ett speciellt kort. Ett bra tips är att öva själv innan man börjar orientera som sport. Övning ger färdighet och man kan öva på mindre skogsområden där man hittar lätt i början.

Fördelar med orientering

När man bestämt sig för att börja orientera, har man gjort ett hälsosamt och klokt val! Fördelarna med orientering är att man får frisk luft från naturen, en bättre kondition och starkare kropp. Inom forskning är det bevisat att orienterare får en bättre hälsa och är mindre stressade och gladare. En hälsobonus, är att även magen har visat sig må mycket bättre när man orienterar! Orientering är även en social sport där man träffar många andra människor med samma intresse. Är man en mer van orienterare, kan man börja tävla i orientering och utmana sig själv. Orientering är en sport som ger ett bättre välmående och man lär sig fokusera bättre!